”Jag använder maskinstyrning till allt” – Basses Allservice

Friska vindar och härlig fjällmiljö. Vi träffade Sebastian Åsell i Bydalsfjällen som driver Basses Allservice som nyligen fått sina nya Liebherr R 924 utrustad med Xsite PRO 3D. Vi passade på att fråga Basse om valet av Moba och hans tankar kring systemet.

Basses Allservice startade Sebastian hösten 2014 och är själv i bolaget och kör mest ensam. Han arbetar främst med husgrunder men har även kört åt PEAB och större företag. Arbetet har varit fokuserat kring Östersund, Vemdalen och Storhogna.

Idag är arbetet i Bydalsfjällen där han förbereder en husgrund till en stuga. Sebastian som nyligen införskaffat sin nya Liebherr valde att åter att montera ett Moba-system och har kört med Moba i ca 2,5 år.

– Moba har fungerat så bra på mina tidigare maskiner så då vart det Moba på även mitt senaste tillskott, säger Sebastian Åsell.

Vad är det som gör Moba Sweden till det bästa valet av maskinstyrning?

– Det som gör Mobas maskinstyrning till den bästa är användarvänligheten. Systemet är allmänt enkelt att hålla på med. Du behöver inte fundera på något, utan det är lätt att knappa runt och lätt att förstå. Från det att jag först fick Moba-systemet tog det bara några dagar att förstå hur det fungerade. När jag haft någon fråga så är det enkelt att ringa supporten och de har hjälp mig snabbt och smidigt. Moba-systemet har fungerat hur bra som helst och under den tiden jag haft systemet har jag inte haft några strul eller problem.

Varför ska man använda maskinstyrning?

– Jag har tagit ett eget val att använda mig av maskinstyrning men har även haft en del arbeten där man tagit in mig på grund att jag har just maskinstyrning. Att använda maskinstyrning är ju så otroligt smidigt och det är också därför jag använder det. Nu när jag arbetar med husgrunder behöver jag aldrig fundera på vart huset ska stå eller vilken höjd någonting ska vara. Jag kan på så vis göra klart väldigt mycket. Oftast får jag en fil som består av linjer så som tomtgränser och huslinjer och sen så brukar jag köra mot z-höjden och då kan jag städa till och göra klart det mesta. Men ibland gör jag en modell på huset för att det är enkelt att schakta och ha kontroll för vatten och avlopp. I och med att jag också är själv så underlättar maskinstyrningen extremt mycket och gör att jag kan gräva rätt från början.

Vilka användningsområden ser du för maskinstyrningen?

Jag använder maskinstyrningen till allt och jämt. Häromdagen skulle jag skotta fram en platta som jag hade gjort och mätt in. Det var en meter snö på plattan men eftersom jag visste hur djup plattan var kunde jag ändå skotta av snön enkelt. Det spelar liksom egentligen ingen roll vad man arbetar med du kan använda maskinstyrningen hela tiden.

Skulle du säga att du fått tillbaka din investering av Moba-systemet?

Den investering jag gjort när jag skaffade Moba har jag fått tillbaka och det är så skönt att för egen del inte behöva fundera utan maskinstyrningen gör att det blir rätt. Jag förstår inte att folk är ut maskinstyrning och jag förstår inte heller att folk säger att det är dyrt för då har man inte provat. Alla som kör med maskinstyrning förstår verkligen vad jag menar. När du vet vad allt ska vara så kan du förbereda allt på ett helt annat sätt.