Ny programvara – Landnova X

Utformad utifrån 30 år erfarenhet av maskinkontrollsystem/maskinsystem/3D-system samt från våra kunders feedback. Vår nya programvara erbjuder ny och förbättrad användarupplevelse med flera nya funktioner, ett uppdaterat gränssnitt och bättre kommunikation.

Landnova X erbjuder en genomtänkt och enkel användarupplevelse för maskinisten och tillhandahåller en bättre upplevelse än någonsin tidigare. Programvaran erbjuder också bättre anslutning för tillexempel filöverföring genom  den nya molntjänsten Xsite Manage.

Xsite PRO 3D för dig som genomför de mest komplicerade entreprenaderna utan utsättning i terrängen

Med Xsite PRO 3D skapar du enkelt egna terrängmodeller och ritningar där du har med höjd och plan. Möjligheten att lagra flera profiler för olika arbetsuppgifter och ha dem tillgängliga i systemet sparar tid, bränsle och material.

Tar alla filtyper från mätare

Alla mätare kan skapa filer till Xsite PRO 3D. Du väljer enkelt den fil du vill arbeta med genom en knapptryckning på displayen i maskinen. Vill du mäta in med ditt system, gör du även det enkelt via displayen. Vi använder oss av Trafikverkets kodlista systemet så att det blir rätt från början.

Trådlös överföring av filer

Med systemets trådlösa filöverföring kan du bearbeta data från annan plats, oavsett om det gäller vidareutveckling, dokumentation eller support. Du överför enkelt filerna mellan kontoret och maskinen via en trådlös uppkoppling och sparar på så sätt både tid och pengar.

Stöd för tiltrotor

Xsite PRO 3D har naturligtvis stöd för tiltrotor för att du ska kunna utnyttja din grävmaskin utan begränsningar.

 

Fri fjärrsupport ingår och du begär enkelt hjälp via en knapptryckning på displayen!

 

KONTAKTA OSS

Vi på MOBA Sweden hjälper dig att skräddarsy det bästa systemet för just dina behov. Vill du bara veta lite mer om våra system, hyra för en kortare period eller kanske boka en demonstration på plats. Tveka inte att höra av dig.

  • 17 grymma fördelar med Xsite PRO 3D.

   GNSS-Positionering

   GNSS-mottagaren möjliggör arbete utan utsättning i terrängen. Med hjälp av två GNSS-antenner känner man hela tiden arbetsmaskinens läge och riktning.

   Ytmodeller

   När arbetsobjektet har modulerats till en 3D-ytmodell, ser föraren på displayen
   ett längdsnitt, ett tvärsnitt och höjdskillnaden är modellens yta.

   Väglinje

   När du arbetar med linjedata kan du lätt följa skopans höjdskillnad och avstånd i
   sidled till den valda linjen samt ger dig kännedom om sektionen.

   Samtidig användning av modeller

   Ett projekt kan bestå av flera olika modeller i
   olika format. Ytmodeller, linjer, punkter och bakgrundskartor kan vid behov visas samtidigt på displayen. Man kan även mäta flera objekt samtidigt t ex ytmodellen och väglinjen vidvägbyggen.

   Trådlös informationsöverföring

   Den trådlösa internetanslutningen gör överföringen av information mellan arbetsplatsen och kontoret enkel.

   Bakgrundsritning

   När du arbetar med positionsritningar visar displayen skopans läge
   ovanpå en två-dimensionell arbetsplan. Systemet anger samtidigt skopans höjd, vilken dukan jämföra målhöjden med.

   Profiler

   Skapa dina egna profiler, så som dikes- och väglinjer. Genom att du kan skapa dina egna 3D-ritningar i styrhytten gör du dig oberoende av planeringskontoren.

   Byggnadsgrunder

   Skapa enkelt en egen 3D-modell över byggnadens grund genom att
   lägga in de uppgifter som systemet ber dig om på displayen.

   Dokumentation

   Du skickar enkelt de dokumenterade data du sparat till beställaren.
   På så sätt får både du och beställaren snabbt en dokumentation över det utförda arbetet.

   Kompletta 2D-egenskaper

   Mät djup, avstånd och lutning med eller utan laser. Du följer enkelt arbetet på din display i maskinen.

   Enkel uppdatering

   Fria mjukvaruuppdateringar via trådlös uppkoppling.

   Grävdjup & avstånd

   Djupet och det horisontella läget mäts enkelt genom att nolla skopan till en vald utgångspunkt.

   Lutning

   Systemet anger höjdskillnaden mellan skopans mätpunkt och målnivå. Önskad lutning matar du in i systemet innan arbetet inleds.

   Laser

   Lasermottagaren ger dig friheten att flytta maskinen på arbetsplatsen utan att den ursprungliga höjdnivån ändras. Ställer du in lasern på viss höjd på arbetsplatsen kan den även användas som referenspunkt.

   Skopans sidledslutning

   Tiltsensorn flyttar skopans mätpunkt till skopans lägsta hörn. Skopans lutning följer du enkelt på skärmen.

   Grävarbeten under vatten

   Sensorerna är helt vattentäta och skopans läge visas på displayen, vilket underlättar muddringsarbeten.

   Larmgränser

   Systemet avger ett larm om skopan eller bommen lyfts för högt upp. Det ger extra säkerhet till exempel när man arbetar under elledningar.

  • Golfklubb utvecklar med X-site PRO 3D

   Xsite PRO 3D ger uppsving för golfklubben

   Precisionssporter kräver exakta verktyg. Öjestrands Golfklubb förverkligar framtidens bana med hjälp av MOBAs högteknologiska styrsystem i grävmaskinen.
   – Det här är drömmen! Vi får suveräna resultat direkt och hittar nya användningsområden hela tiden, säger banchef Erik Strandqvist.

   ”Lite tuffare, mycket roligare”. Öjestrands Golfklubb har en slagkraftig beskrivning för sin rejält kuperade skogsbana som ligger naturskönt vid sjön Öjen söder om Sundsvall. Men banan byggdes för 30 år sedan och anläggningsmetoderna utvecklas. Dessutom utmanar vädrets makter förutsättningarna på nytt varje år.

   Utvecklar banan med exakta resultat
   För att mer självständigt kunna driva på underhålls- och utvecklingsarbetet köpte klubben nyligen in en mindre grävmaskin av märket Kubota. I samråd med MOBA Sweden har maskinen försetts med Xsite PRO 3D. Det lättanvända grävsystemet känner skopans läge med en centimeters noggrannhet. Det mäter djup, höjd och skopans lutning samt visar skopans position grafiskt och numeriskt på skärmen så att man kan göra effektiva grävarbeten direkt.

   – Maskinen har gått nonstop sedan vi fick den. Vi tänkte inledningsvis att vi behövde någon typ av laser för att klara arbetet, men vi kunde inte drömma om att få tillgång till ett så här bra styrverktyg när vi började undersöka möjligheterna, säger banchef Erik Strandqvist.

   Banchef Erik Strandqvist och Greenkeeper Daniel Gottvall, Öjestrands Golf Club.

    

   Utslagsplatser, vattenhinder, dräneringsdiken, bunkrar och terrasser har justerats, grävts ur, planerats eller omformats på bara två månader. Alla insatser följer den master plan som klubbens medlemmar godkänt och målet är tydligt: medlemmar ska längta till banan och gäster ska vara nyfikna på att få spela just på Öjestrand.

   – Tack vare styrsystemet har vi hunnit med otroligt mycket arbete i höst. Och det bästa är att vi vet att det blir exakta resultat direkt, vilket en golfbana kräver. En avvikelse i vinkel på 3–4 graders lutning i gräset kan till exempel göra all skillnad i världen för var ytvattnet tar vägen, säger Erik.

   ”Fantastisk fördel”
   Just stående ytvatten som blir kvar inför vintern är ett problem för alla golfbanor i Norrland. Det förstör gräsytorna på ett både bekymmersamt och kostsamt sätt. Behovet av dräneringsinsatser är stort och hos Öjestrand går det numera snabbt och enkelt att åtgärda med hjälp av GPS-mätpunkter som registreras via skopans position inför insatsen.

   – Och framför allt så ska ju våra utslagsplatser självklart ha både exakt rätt lutning och rätt storlek. Det är en fantastisk fördel för oss att kunna lösa det med egen arbetskraft och utrustning nu, säger Erik.

   Bästa tänkbara redskap
   Alla grävmoment har greenkeeper Daniel Gottvall utfört med framgång, trots att han inte hade mycket vana när han klev in i den nya grävaren. Med ett gediget teknikintresse och användarvänligheten i Xsite PRO 3D har han på kort tid blivit klubbens givna grävmaskinist.

   – Det underlättar otroligt mycket att verkligen kunna förlita sig på styrsystemet och vara säker på att mått och vinklar blir helt rätt direkt. Dessutom är det väldigt roligt att få arbeta med bästa tänkbara redskap, säger han.
   – Det finns även många funktioner som vi inte har hunnit börja använda än. Vi vet redan att vi kommer att ha otroligt stor nytta av MOBAs system när vi fortsätter med att modernisera banan.

   Ovärderlig utveckling för framtiden
   För framtidsplanerna är många. Banans många bevattningsboxar kommer att kartläggas successivt med exakta koordinater. De har annars en tendens att växa igen och vara svåra att hitta för underhållsarbete. Ett byte av bevattningssystemet kommer också att bli aktuellt. I samband med miljoninvesteringen kommer ledningarnas position att registreras och sparas i styrsystemet. Om läckage uppstår genomförs åtgärder effektivt med högsta möjliga precision.

   – Vi är oerhört tacksamma över MOBAs system Xsite PRO 3D. Den största vinsten för oss är att vi själva kan utveckla vår produkt mycket snabbare med perfekta resultat för både banan och kringytorna. Och vad sätter man för pris på det? Det är ovärderligt och ett måste för golfsportens framtid, säger Erik.

    

  • Så tycker Lars Olsson, Kungsfors Grävservice.

   ”Bäst på marknaden!”

   Lars Olsson, Kungsfors Grävservice.

    

   Kungsfors Grävservice utför alla tänkbara entreprenadarbeten i främst Uppland, Gästrikland och Hälsingland. I 14 av maskinparkens grävmaskiner sitter GPS-system från MOBA.
   – I min värld är de bäst på marknaden, säger företagets grundare Lars Olsson.

    

   Det första systemet av fabrikatet köpte Lars in år 2001 och fem år senare investerade han i ytterligare sex system. Sen har bolaget fortsatt på den inslagna banan.

    

   – Vi har provat andra alternativ mellan varven, men våra maskinförare är så nöjda med MOBAs system så nu håller vi oss helt till dem, säger Lars.

    

   Suveräna resultat

   Det senaste inköpet, en väghyvel, kommer också att förses med MOBA-utrustning.

   – Den här typen av maskinstyrning är nog det bästa som har hänt i branschen. Självklart måste man fortfarande vara en skicklig maskinist som inte stirrar sig blind på skärmen, men den hjälper oss till suveräna resultat, säger Lars.

   Långa slänter vid vanliga vägbyggen får garanterat knivskarpa lutningar och vinklar. Och vid väganläggning i vindparksprojekt följer maskinisten bara utsättarens modell, utan att behöva fundera så mycket.

   – Var vi än gräver har vi stor nytta av vår GPS-styrning och faktum är ju att man knappt får komma ut på ett bygge idag utan den, oavsett om det behövs eller inte, konstaterar Lars.

    

   Enkelt att använda

   Att MOBAs system är så enkla att använda, är en viktig orsak till valet av märke.

    

   – Handhavandet är väldigt okomplicerat. Det är bara att starta programmet och följa instruktionerna i menyn. För oss är det även ett stort plus att man har allt i ett med bara en skärm, som dessutom lätt går att ta med sig hem på kvällen. Med tanke på stöldrisker vill man ju lämna kvar så lite som möjligt i hytten när man är ute på jobb, säger Lars.

    

   Eftersom företaget använt MOBAs system i 17 år, har förarna upplevt en tid när utsättare av princip bara använde sig av ett annat märke vilket då kunde komplicera filöverföringen.

   – Nu kan man lägga in filer i vilket format som helst eftersom systemet formaterar om själv, så det är aldrig några diskussioner längre. Men vi har varit med om projekt där folk från MOBA fått medla och hantera intriger på hög nivå. Det ska de ha en eloge för! Idag vet jag att utsättare som var väldigt anti till att prova något nytt då, faktiskt också har börjat använda MOBAs teknik, säger Lars.

    

   Support fri från krångel

   Support och uppbackning när det behövs, är ytterligare en styrka som Kungsfors Grävservice värderar.

   – Det har alltid fungerat jättebra, utan krångel, och alla som kör är supernöjda. MOBAs support kan ju gå in på skärmen och se samma sak som grävmaskinisten ser, så det mesta löser de på distans. Vi har fått uppbackning till 110 procent.

    

   När nya förare ansluter eller nya funktioner ska användas, utbildar man vanligtvis varandra internt. Med kompletterande stöd från MOBA är Kungsfors Grävservice alltid redo för nya uppdrag.

    

   – Vi tar på oss det mesta. Man kan säga att vi åker dit uppdragsgivaren pekar och gräver där MOBA-systemet pekar, säger Lars med ett skratt.