Moba Sweden träffar Swedigger

Kristofer Clegg, 33 år från Örebro även kallad Swedigger är en av de mest kända maskinisterna i Sverige på sociala medier med ett stort antal följare. Han är helt klart ett hett namn inom maskin-och entreprenadbranschen att följa. Kontot Swedigger startade han hösten 2016 och det hårda arbetet med sociala medier har nu blivit startskottet för ett ambassadörskap med oss på Moba Sweden. Vi träffade Swedigger i sin Liebherr 914 compact i Örebro!

 

Hur blev du maskinist?
– Mamma är från USA så morfar och hela den släkten är lantbrukare. Pappa har även han jobbat på lantbruk i större delen av sitt liv så jag är född och uppvuxen i en traktor i princip. Jag gillar allt som brummar och låter. Valet föll på grävare i gymnasiet. Jag tyckte grävare var lite roligare och valde således grävlinjen. Därefter så har jag jobbat både inom lantbruk och inom grävdelen. Jag brukar säga att jag har hydralolja i blodet. Arbetsmässigt så har jag bott i Småland en sväng där jag körde traktor och flishugg annars har det varit lite lantbruk och sedan har jag kört jättemycket traktorgrävare. Jag har även kört lite el och fiber. Det är inte för ens nu på slutet under de senaste 4-5 åren som jag kört hjulgrävare och de senaste 4 åren hos Gerhards Maskin & Entreprenad och kört på byggen och åt NCC.

 

Hur hamnade du på Gerhards Maskin & Entreprenad?
– På Gerhards Maskin & Entreprenad hamnade jag för att jag var intresserad av att testa något nytt och träffade min gamla kompis som äger Gerhards på en hockeymatch. Han berättade då att han just köpt en hjulgrävare och hade en kille som skulle köra den men som han inte fick tag på. Senare frågade han om jag ville köra den och då tyckte jag att de passade bra eftersom vi känt varandra länge och visste vart vi båda stod. Jag gillar att köra hjulgrävare för jag tycker om att göra snyggt runt omkring mig. Det är lite konstnärligt. När vi börjar att arbeta så ser det ut som en leråker och när vi slutar så ligger allt där i ordning med asfalt och kantsten. Jag får se hela bilden från start till mål. Det är extra roligt att få göra exempelvis en trädgård där jag får tänka mig mentalt att så här ska det se ut och få använda fantasin.

 

Hur ser en genomsnittlig arbetsdag ut för dig?
– Jag går upp vid fem, plockar ihop väskan och allt jag ska ta med mig. Jag är på jobbet strax efter 6 och dricker lite kaffe med kollegorna. Sedan är det bara att hoppa upp i maskinen och köra. Jag har väldigt roligt på jobbet och har en riktigt rolig grupp med kollegor som känns som kompisar.  Vi krigar på veckan ut och sen så kör man igen.

 

När kom du för första gången i kontakt med Moba maskinstyrning?
– Det var när jag skulle beställa min nya maskin. Vi kollade på lite olika alternativ och de flesta har ju pratat om Leica i en längre tid men de senaste åren har några andra namn börjat att ramla in. Jag pratade med kollegor och kompisar som kör med maskinstyrning och det var min kollegas kompis som körde med ett moba-system som hade sagt att han tyckte att det var väldigt bra. Ett prisvärt och ett enkelt grävsystem. Det gör precis allt det du behöver och är inte komplicerat, vilket jag tyckte lät bra. Så jag tittade på Facebook och Instagram och därefter på grävmaskiner och vilka system som erbjöds och på den vägen vart det Moba och Xsite.

 

Vad är det bästa med vårt system från Moba?
– Det bästa med Moba och Xsite är att systemet är lätt att använda. Det är inte så många knapptryckningar utan har du huvudmenyn framme så hittar du allt där och de har inte så många andra system. De mesta är en eller två knapptryckningar bort och letar du något så hittar du det enkelt själv. Sedan tycker jag storleken på skärmen är bra, men framförallt enkelheten. Jag har en kompis som kört Moba i många år som jag lärt mig en del av, men är det något jag har undrat så har jag ringt supporten och de är jättebra även om de är jättekonstiga frågor eller väldigt enkla.

 

Hur kom det sig att du startade kontot Swedigger på sociala medier?
– Swedigger startade jag hösten 16. Jag jobbade då på en annan firma och fick en ny grävmaskin och jag hade själv följt lite andra grävmaskinskonton och hade maskinistgruppen på Facebook. Jag har alltid tyckt om att kolla på andra maskiner och tänkte att det kunde vara roligt att följa min vardag. Så jag började att lägga ut lite bilder då och då tills att följarskalan ökade mer och mer. Sedan för 1,5 år sedan så tog jag min mobilhållare och gjorde en film på något litet arbete jag gjorde och då vart det makalöst mycket gillningar och jag tänkte att det här var ju roligt. Jag köpte en gammal GoPro-kamera av en kompis och sedan så ökade följarskalan lavinartat. Jag hade turen att vara en av dem första som filmade och turen att hamna på rätt ställen och sedan sköt följarantalet i höjden. Jag la även ut lite bilder och filmer i olika grupper på Facebook, vilket gjorde att jag även uppmärksammades utomlands. Jag har sett mitt konto som ett företag från dag ett samtidigt som jag tycker det är väldigt roligt. Jag skriver och interagerar med andra människor som hittar mig. Nu ökar följarantalet nästan av sig själv. När det gäller mitt namn Swedigger så var det ett namn som jag hittade på efter ett tag. Från början hade jag bara mitt eget namn och sedan tänkte jag att det här kanske blir stort och då måste jag hitta ett bra namn som ska funka både i Sverige och utomlands och på det viset vart det Swedigger.

 

Hur ser du på framtiden med ditt konto på sociala medier?
– Nu är jag uppe i 8.000 följare och 10.000 är nästa steg så man har jämna siffror och jag vill ju se vad det här tar vägen. Det är fantastiskt att det här har tagit mig till att idag få vara ambassadör för Moba Sweden. Det är otroligt att jag suttit hemma och lagt upp bilder när jag hade 100 följare till att ett stort företag som finns i hela världen vill vara med på min resa och det ska bli jätteroligt att se vart det tar vägen och jag vill givetvis fortsätta att bli ännu större.

 

Vad får man ta del av på ditt konto Swedigger?
– Man får ta del av lite av min vardag samtidigt som jag försöker att ta snygga bilder och filma. Det jag ofta ser när jag kör på byggen inne i stan är att det är många som ställer sig och tittar på när vi kör och de blir fascinerade av att se en grävmaskin som jobbar och jag tänker att det kan vara kul att se det inifrån.  Hur det ser ut med spakrörelser och gps-skärmar och få se hur det fungerar i verkligheten. Folk ser ju att det är en grävare som rör sig men när de får se hur komplext det är med spakar och knappar och vipper så är det lite mer bakom. Det är lite konstnärligt att göra det och det är inte bara att sätta sig och röra spakarna. Det är bredden de får se på mitt konto.  Idag är det alla möjliga som följer mig och faktiskt mer utländska personer. Allt ifrån Frankrike till USA. Det är personer från hela världen med olika bakgrund.

 

Vad är dina tankar om sociala medier och i just den här branschen som du jobbar i?  
– Branschen håller på att förändra sig åldersmässigt. När jag började att jobba när jag var 18 år så var det många gamla gubbar i kojan som var lite griniga och sura. Idag är jag själv den som är den äldre i kojan. När jag började jobba så var de flesta runt 60 + men nu är de flesta runt 30 och 40. De flesta har sociala medier och vet vad de handlar om sen kanske inte alla är superintresserade. Det är ett stort generationsskifte och det blir bara mer och mer tydligt att det är viktigt med sociala medier för att vara med och synas.

 

Vad är det som får dig att vilja driva vidare?
– Maskiner är ju mitt stora intresse. Jag tycker det är kul med maskiner även fast jag har kört sen jag är liten och har jobbat med det sedan 2006. Vissa vill ju bli arbetsledare och ta steget vidare men jag tycker fortfarande att det är lika roligt att starta min maskin varje dag och sitta i den och gräva. Jag tycker det är jätterolig att jag utvecklas till att bli duktigare. För varje dag som jag jobbar så vill jag bli lite bättre och när jag lägger ut något då har man många som har koll på en och då vill man ju visa sig så bra som möjligt. Sedan är ju inte jag bättre än någon annan bara för att jag filmar det jag gör utan jag vill ju bli så duktig som jag själv kan bli!