Kundreportage – L Asplunds Åkeri

Vi möter upp Lennart Asplund i barackerna tillsammans med kollegorna på bygget. Det är ett skojfriskt och ett glatt gäng som hälsar oss välkomna. L Asplunds Åkeri Aktiebolag är ett familjeägt bolag med bas i Skellefteå och ägs av Lennart och hans söner.

Lennart äger störst del av bolaget men är mycket noga med att poängtera att de alla hjälps åt och driver verksamheten. Lennart startade företaget i början av 2000 och därefter kom grabbarna in och de började att anställa mer personal. Idag är det 9 stycken som arbetar på firman och de har 12 maskiner. 

”Vi hjälps åt med det mesta nu”, säger Lennart. 

Från att ha börjat som en ensamverksamhet med inköp och försäljning av maskiner tog Lennart Asplund steget att köra maskinerna själv och startade firman. Företaget tog fart när fler anställda anslöt sig och verksamheten expanderade.

”Det började med att jag köpte och sålde maskiner som jag sedan började köra med och på den vägen är det. Jag har hållit på med maskiner sedan 1989, men i början av 2000 blev vi fler i firman.”

Asplunds Åkeri arbetar förtillfället på ett uppdrag åt Skanska. De går mest på projekt åt Skanska eller andra byggare.  Med maskiner som rör sig från 30-40 ton tar de sig an större massförflyttningar och lastbilsförflyttningar. De berättar att de tidigare har befunnit sig på hamnbygge i många år, även dammbygge. 

Idag har Asplunds Åkeri 12 maskiner på företaget och ett maskinkontrollsystem från MOBA Sweden finns på flera av dem. De har även investerat i ett vågsystem till en av hjullastarna. Asplunds har erfarenhet av maskinkontrollsystem sedan 2004 och är idag mycket nöjda med sina system från MOBA. Med en vassare eftermarknad och ett mer användarvänligt system ångrar de inte att de övergick till MOBA system på deras maskiner. 

”Vi har bättre support idag på MOBA och Kevin är super. Supporten och att hantera systemet är betydligt enklare med MOBA. Jag upplever även mindre avbrott nu.” 

När det gäller fördelarna med maskinkontrollsystemet är det enligt Lennart och hans team svårt att föreställa sig att arbeta utan det nu. Möjligheten att göra ändringar snabbt och smidigt har effektiviserat deras arbetsprocesser och säkerställt hög kvalitet och effektivitet i deras projekt. Oavsett om det ska göras långa slänter, schakter för hus eller ledningsnät så är fördelarna tydliga med MOBA. Med flera system från MOBA blir det även enkelt och effektivt för dem att kunna byta maskin och hoppa emellan.

Utöver maskinkontrollsystem använder Asplunds även sig utav MOBA:s molntjänst Xsite MANAGE. Att kunna skicka och ta emot filer och modeller på ett enkelt och smidigt sätt är något som underlättar mycket i deras arbetsprocess. 

”Vi använder molntjänsten Xsite MANAGAE, vilket fungerar jättebra,” säger Lennart. Vi tar emot och skickar vidare filer via MANAGE, vilket vi tycker fungerar suveränt. Bättre än att springa med stickan.”

Genom att ta emot och skicka filer via molntjänsten förenklas kommunikationen och samarbetet med andra parter i byggprocessen. För utsättare är det enligt Lennart en viktig del av arbetsverktygen som underlättar precisionen och effektiviteten i deras arbete avsevärt, vilket Peter Björnström, utsättare på Skanska, instämmer med. 

”Jag har använt MOBA Swedens molntjänst i ungefär ett år och tycker at det är jätteenkelt och smidigt. Bara det att man kan vara hemma och sätta in modeller och slippa fara ut till maskin underlättar mycket i mitt arbete,” säger Peter Björnström.”

Peter arbetar som utsättare på Skanska och han levererar filer och modeller till Asplunds Åkeri. Till det använder han sig av MOBA Swedens molntjänst, Xsite MANAGE. Han berättar hur MOBA Sweden har förändrat och förenklat hans arbetsprocesser.  Genom att kunna sätta in modeller hemifrån och göra inmätningar är tidseffektivt, samtidigt som han säkerställer hög kvalitet och precision i sitt arbete. 

”Jag tycker att MOBA är smidigare och lättare att förstå gentemot konkurrenter.”

För Asplunds har valet av maskinkontrollsystem inte bara varit en fråga om ekonomisk vinning, utan också om att säkerställa hög kvalitet och effektivitet i deras arbete. Då de kör mest projekt mot Skanska eller andra byggare och arbetar på timmar blir den största vinsten i den tid de sparar, genom att göra arbetet rätt och riktigt på en gång. 

Slutligen, när det gäller råd till andra företag som överväger att införskaffa sig ett maskinkontrollsystem, uppmanar Lennart till att prova och känna efter om det passar deras behov och arbetsstil. Han betonar vikten av användarvänlighet och tillförlitlig support som avgörande faktorer. MOBA Swedens utmärkande fördelar enligt Lennart och hans team har varit enkelheten och smidigheten i användandet av systemet. Även när det kommer till support och hur enkelt det är att få hjälp via skärmen är något som de nämner som MOBA Swedens mervärden.